Stacja metra Ratusz Arsenał

Stacja metra Ratusz Arsenał – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana przy placu Bankowym w okolicy ulic: Andersa i al. „Solidarności”. Ratusz Arsenał jest stacją położoną najbliżej Starego Miasta. Stacja dwukondygnacyjna – peron oraz antresola. Peron-wyspa o szerokości 12 m i długości 120 m. Na stacji, po obu stronach peronu znajdują się schody ruchome i stacjonarne oraz winda. Stacja jest utrzymana w kolorach szaro-srebrnym. Na terenie stacji znajdują się: punkty handlowo-usługowe, toalety ...
Stacja metra Ratusz Arsenał – stacja linii M1 metra w Warszawie zlokalizowana przy placu Bankowym w okolicy ulic: Andersa i al. „Solidarności”. Ratusz Arsenał jest stacją położoną najbliżej Starego Miasta. Stacja dwukondygnacyjna – peron oraz antresola. Peron-wyspa o szerokości 12 m i długości 120 m. Na stacji, po obu stronach peronu znajdują się schody ruchome i stacjonarne oraz winda. Stacja jest utrzymana w kolorach szaro-srebrnym. Na terenie stacji znajdują się: punkty handlowo-usługowe, toalety i bankomat. Stacja na poziomie antresoli spełnia też funkcję przejścia podziemnego. Na tej stacji znajduje się defibrylator. Na terenie stacji jest też punkt obsługi pasażerów ZTM.
31 sierpnia 2006 podjęto uchwałę o zmianie nazwy stacji[1]. Początkowo planowano zmianę nazwy na "Arsenał", dla upamiętnienia wydarzeń z czasów okupacji niemieckiej. Ostatecznie zatwierdzono zmianę z Ratusz na Ratusz Arsenał (bez łącznika). Zmiana weszła w życie 29 grudnia 2006 wraz z przyłączeniem do I linii stacji Marymont[2], lecz dopiero od 12 stycznia lektor w pociągach zaczął odczytywać nazwę stacji według nowego wzoru. 26 marca 2007 r. ok. godz. 17:30 odbyła się uroczystość zmiany nazwy stacji na Ratusz Arsenał. Odsłonięcie nowej nazwy nastąpiło, przy wyjściu ze stacji od strony ul. Długiej, w 64 rocznicę akcji pod Arsenałem.
Projekt stacji: Biuro Projektów AiB-Gen.Projektant arch.Zdzisław Kostrzewa Wnętrza-Agencja 3A -Agnieszka Sadkowska , Mirosław Duchowski.
Źródło opisu: Wikipedia

Stacja metra Ratusz Arsenał. Autor zdjęcia: Kiclaw, licencja: ...