Baszta Jacek

Kiek in de Kök

XIV-XV

Ta wieloboczna baszta została wzniesiona w XIV wieku i wchodziła w skład średniowiecznych fortyfikacji Gdańska. Był to jeden z najwyższych punktów miasta - wznoszący się na 36 m. Baszta - dziś atrakcja turystyczna Gdańska - kiedyś pełniła funkcję wieży strażniczej i mogła stanowić samodzielną redutę obronną. To zadanie mogła pełnić dzięki grubym murom (u podstawy nawet 2,5 m), dużym zasobom prochu składowanym w podziemiu. Na poddaszu natomiast umieszczono drewniane pomosty, z których załoga w razie ...
Ta wieloboczna baszta została wzniesiona w XIV wieku i wchodziła w skład średniowiecznych fortyfikacji Gdańska. Był to jeden z najwyższych punktów miasta - wznoszący się na 36 m. Baszta - dziś atrakcja turystyczna Gdańska - kiedyś pełniła funkcję wieży strażniczej i mogła stanowić samodzielną redutę obronną. To zadanie mogła pełnić dzięki grubym murom (u podstawy nawet 2,5 m), dużym zasobom prochu składowanym w podziemiu. Na poddaszu natomiast umieszczono drewniane pomosty, z których załoga w razie potrzeby mogła oblewać atakujących gorącą smołą lub wodą.
Baszta Jacek zawdzięcza swoją nazwę św. Jackowi, dominikaninowi, który przyczynił się do powstania w mieście klasztoru "czarnych mnichów".
Za portalem polkanezwykla.pl

Gdańsk. Przepiękna akwaforta Johanna Carla Schultza z 1853 r, ...
    Kościół św. mikołaja, Baszta Jacek oraz Baszta Dominikańska w ...
    Gdańsk. Stojąca w sąsiedztwie kościoła św. Mikołaja baszta nazywa ...
    Gdańsk. Baszta Jacek i baszta Dominikańska.
    Ulica Podmłyńska. Po prawej widoczna uszkodzona Baszta Jacek.
    komentarze: 1
    Gdańsk – widok z ul. Katarzynki na Basztę Jacek https://www.google.com/maps/@54.3538679,18.6509032,3a,75y,153.8h,90.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCGzZ9a3AsI_YqB2EkeNc9A!2e0!7i13312!8i6656
    Baszta Jacek.
    Baszta Jacek w Gdańsku. Źródło: NAC, sygn.: 3/39/0/-/6455.