Wiatrak z Zygmuntowa

Wiatrak typu holenderskiego z Zygmuntowa jest pierwszym obiektem przeniesionym do muzeum już w 1976 r. i również jako pierwszy udostępniony został zwiedzającym w 1979 r. Przed przeniesieniem do lubelskiego skansenu należał do Stanisława Grudnia.

Pierwszym właścicielem wiatraka był Wincenty Warda, rolnik z Zygmuntowa koło Pilaszkowic. To właśnie dla niego w 1918 r. Ludwik Pastuszak – majster z Czystej Dębiny – wybudował ten obiekt. W 1926 r. wiatrak nabył Stanisław Grudzień (1894-1972) z Zakrzewa. ...

Pierwszym właścicielem wiatraka był Wincenty Warda, rolnik z Zygmuntowa koło Pilaszkowic. To właśnie dla niego w 1918 r. Ludwik Pastuszak – majster z Czystej Dębiny – wybudował ten obiekt. W 1926 r. wiatrak nabył Stanisław Grudzień (1894-1972) z Zakrzewa. Podczas okupacji przemiału dokonywał również jego syn Stanisław (1926-1998). Początkowo wyrabiał w nim mąkę żytnią oraz śrutę jęczmienną i owsianą na paszę. W 1939 r. zainstalowano jagielnik, który służył do produkcji kaszy, a także wialnię do oczyszczania ziarna przed mieleniem. Wiatrak czynny był przez cały rok, szczególnie intensywnie pracował od października do marca. Przeciętna zdolność przemiału wynosiła 200 – 300 kg ziarna w ciągu godziny, przy dobrym wietrze nawet do 400 kg.

Wiatrak z Zygmuntowa.
    Wiatrak typu holenderskiego