Pawilony handlowo-usługowe (nieistniejące)
Kamienica nr 6 (dawna)

Nazwa

ul. Zielna

Dawniej

Zielona

Ulica Zielna – długa na nieco ponad 300 metrów ulica położona na Grzybowie w obszarze Śródmieście Północne, w dzielnicy Śródmieście. Biegnie od skweru B. Kontryma do ul. Królewskiej. Ulica powstała w połowie XVIII wieku, wytyczona na pograniczu jurydyki Bielino – pośród jej ogrodów. Tłumaczy to jej pierwotną nazwę – Zielona, podczas oficjalnego nadawania nazw w 1770 roku została zniekształcona na Zielna, prawdopodobnie w związku z istnieniem ul. Zielonej na Żoliborzu (dziś nie istnieje, tę nazwę ...
Ulica powstała w połowie XVIII wieku, wytyczona na pograniczu jurydyki Bielino – pośród jej ogrodów. Tłumaczy to jej pierwotną nazwę – Zielona, podczas oficjalnego nadawania nazw w 1770 roku została zniekształcona na Zielna, prawdopodobnie w związku z istnieniem ul. Zielonej na Żoliborzu (dziś nie istnieje, tę nazwę nosi ulica na Mokotowie). Początkowo biegła aż od Chmielnej do Królewskiej, i taki stan zachował się do II wojny światowej. Część kamienic została zniszczona w 1939 roku, zachodnia pierzeja przejściowo weszła w skład getta. Kolejne zniszczenia przyniosło powstanie warszawskie, a w szczególności walki o Pastę. Jeszcze krótko po wojnie ulica biegła jednak starym układem.

Nieistniejące pawilony handlowo-usługowe przy ulicy Zielnej w ...
    Kadr na ulicę Zielną w Warszawie i otaczającą zabudowę z budynkiem ...