Budka dróżnika

Dworzec kolejowy Antonin

Stacja kolejowa Antonin

Antonin

Niewielka stacja przelotowa między Ostrzeszowem a Przygodzicami. Na stacji są 3 tory główne, z których dwa znajdują się przy wyspowym, dwukrawędziowym peronie. Peron połączony jest z dworcem przejściem w poziomie szyn. Trzeci tor służy do omijania składów. Od strony Ostrzeszowa znajduje się przejście torowe, od strony Przygodzic drugie przejście krzyżowe, za nim odgałęzia się także krótki tor boczny który podchodził pod magazyn przy dworcu. Ruchem na stacji steruje nastawnia dysponująca "An", która ...
Niewielka stacja przelotowa między Ostrzeszowem a Przygodzicami. Na stacji są 3 tory główne, z których dwa znajdują się przy wyspowym, dwukrawędziowym peronie. Peron połączony jest z dworcem przejściem w poziomie szyn. Trzeci tor służy do omijania składów. Od strony Ostrzeszowa znajduje się przejście torowe, od strony Przygodzic drugie przejście krzyżowe, za nim odgałęzia się także krótki tor boczny który podchodził pod magazyn przy dworcu. Ruchem na stacji steruje nastawnia dysponująca "An", która posiada urządzenia przekaźnikowe z sygnalizacją świetlną. Obsługuje ona także rogatki na przejeździe na ul. Kolejowej. (moose za atlaskolejowy.net)

Pozdrowienia z Antonina. Widoczny pałac Radziwiłów, gospoda, kaplica ...
    Dworzec na stacji kolejowej w Antoninie. Fot. Petr Štefek / Wikimedia ...