Plebania

Kościół ewangelicko-reformowany

Kościół kalwiński

Kościół ewangelicko-reformowany w Warszawie – jeden z zabytkowych kościołów Warszawy. Jest siedzibą parafii Kościoła Ewangelicko-Reformowanego w RP. Znajduje się przy al. Solidarności. Prace budowlane rozpoczęły się w dniu 30 października 1866 roku. Projekt świątyni w stylu neogotyckim został sporządzony przez jednego ze zborowników, warszawskiego architekta Adolfa Loewego. Do budowy zostało użyte żeliwo. Budowa ciągnęła się przez 14 lat z powodu dużych kosztów finansowych. W dniu 24 października ...
Kościół ewangelicko-reformowany w Warszawie – jeden z zabytkowych kościołów Warszawy. Jest siedzibą parafii Kościoła Ewangelicko-Reformowanego w RP. Znajduje się przy al. Solidarności. Prace budowlane rozpoczęły się w dniu 30 października 1866 roku. Projekt świątyni w stylu neogotyckim został sporządzony przez jednego ze zborowników, warszawskiego architekta Adolfa Loewego. Do budowy zostało użyte żeliwo. Budowa ciągnęła się przez 14 lat z powodu dużych kosztów finansowych. W dniu 24 października 1880 roku kościół został uroczyście poświęcony. W czasie II wojny światowej świątynia została częściowo uszkodzona (dwie zakrystie i prezbiterium z kazalnicą). Wieża, chociaż została ostrzelana, nie została zniszczona. Po wojnie kościół został odbudowany.
Źródło opisu: Wikipedia

Kościół Ewangelicko-Reformowany na Lesznie w Warszawie (obecnie ...