Kościół św. Klary i klasztor bernardynek (nie istnieje)

Kościół między Zamkiem Królewskim a kościołem św. Anny w Warszawie wzniesiono w latach 1609-1617. Była to jednonawowa świątynia o półkoliście zamkniętym prezbiterium i archaicznej architekturze. W roku 1634 kościół zmodernizowano. Przy kościele wybudowano klasztor a mieszkające w nim bernardynki prowadziły szkołę dla panien szlacheckich oraz opiekowały się sierotami i wdowami. W roku 1843 kościół rozebrano z powodu planowanej budowy wiaduktu Nowy Zjazd, potocznie nazywanym wiaduktem Pancera (od nazwiska ...
Kościół między Zamkiem Królewskim a kościołem św. Anny w Warszawie wzniesiono w latach 1609-1617. Była to jednonawowa świątynia o półkoliście zamkniętym prezbiterium i archaicznej architekturze. W roku 1634 kościół zmodernizowano. Przy kościele wybudowano klasztor a mieszkające w nim bernardynki prowadziły szkołę dla panien szlacheckich oraz opiekowały się sierotami i wdowami. W roku 1843 kościół rozebrano z powodu planowanej budowy wiaduktu Nowy Zjazd, potocznie nazywanym wiaduktem Pancera (od nazwiska projektanta).

Krakowskie Przedmieście w Warszawie. Od lewej kolejno: Zamek Królewski, ...