Góra Świętej Anny (408 m n.p.m.)

Chełm

Chełm (341.11) – najdalej wysunięty na zachód mezoregion stanowiący część Wyżyny Śląskiej. Od północy graniczy z Równiną Opolską, od wschodu z Garbem Tarnogórskim, od południa z Kotliną Raciborską i od zachodu z Pradoliną Wrocławską. Jego powierzchnia wynosi ok. 320 km2. Chełm jest garbem zbudowanym z wapieni i dolomitów środkowego triasu, miejscami przykrytych osadami czwartorzędowymi - glinami zwałowymi i piaskami. Najwyższym wzniesieniem jest Góra Świętej Anny o wysokości 407,6 m n.p.m., która ...
Chełm (341.11) – najdalej wysunięty na zachód mezoregion stanowiący część Wyżyny Śląskiej. Od północy graniczy z Równiną Opolską, od wschodu z Garbem Tarnogórskim, od południa z Kotliną Raciborską i od zachodu z Pradoliną Wrocławską. Jego powierzchnia wynosi ok. 320 km2. Chełm jest garbem zbudowanym z wapieni i dolomitów środkowego triasu, miejscami przykrytych osadami czwartorzędowymi - glinami zwałowymi i piaskami. Najwyższym wzniesieniem jest Góra Świętej Anny o wysokości 407,6 m n.p.m., która wraz z pobliskimi lasami i łąkami została objęta ochroną w postaci Parku Krajobrazowego Góra Świętej Anny chroniącego liczne kompleksy leśne (m.in. ciepłolubną buczynę storczykową, żyzną buczynę sudecką, kwaśną buczynę) oraz murawy kserotermiczne. Obszar Chełma jest jedynym miejscem w województwie, gdzie występują obuwik pospolity, len austriacki i kruszczyk drobnolistny. Głównymi miastami regionu są Strzelce Opolskie i Leśnica. Region obejmuje też tereny gmin Izbicko, Wielowieś i Tworóg.
Źródło opisu: Wikipedia