Wysoczyzna Bełchatowska
Wzniesienia Łódzkie
Równina Piotrkowska
Dolina Białobrzeska
Równina Radomska

Wzniesienia Południowomazowieckie

Wzniesienia Południowomazowieckie (318.8) - makroregion fizycznogeograficzny w środkowej Polsce, część Nizin Środkowopolskich. Wzniesienia Południowomazowieckie pod względem hipsometrycznym stanowią region przejściowy od Nizin Środkowopolskich do Wyżyny Małopolskiej. W okolicach Piotrkowa, Łodzi i Rawy Mazowieckiej wysokości n.p.m. przekraczają 200 m, a nawet 250 m. Zbudowane są z gliny zwałowej lub piasków lodowcowo-rzecznych. Wzniesienia znajdują się częściowo w brzeżnej strefie zlodowacenia warciańskiego. ...
Wzniesienia Południowomazowieckie (318.8) - makroregion fizycznogeograficzny w środkowej Polsce, część Nizin Środkowopolskich. Wzniesienia Południowomazowieckie pod względem hipsometrycznym stanowią region przejściowy od Nizin Środkowopolskich do Wyżyny Małopolskiej. W okolicach Piotrkowa, Łodzi i Rawy Mazowieckiej wysokości n.p.m. przekraczają 200 m, a nawet 250 m. Zbudowane są z gliny zwałowej lub piasków lodowcowo-rzecznych. Wzniesienia znajdują się częściowo w brzeżnej strefie zlodowacenia warciańskiego. Opis: Wikipedia.

Wzniesienia Południowomazowieckie - makroregion podprowincji "Niziny ...