Oz Bukowsko-Mosiński
Pojezierze Poznańskie (Wysoczyzna Poznańska)
Równina Inowrocławska
Równina Wrzesińska
Pojezierze Kujawskie

Pojezierze Wielkopolskie

Pojezierze Wielkopolskie – makroregion geograficzny w środkowo-zachodniej Polsce (315.5), część pojezierzy południowobałtyckich. Jej granice wyznaczają od północy Pradolina Toruńsko-Eberswaldzka zajmowana obecnie przez Wisłę, Noteć i Wartę, na południu Pradolina Warszawsko-Berlińska zajmowana przez Wartę i Obrę. Dwie południkowo położone struktury – Poznański Przełom Warty i położona bardziej na wschód rynna jezior goplańskich i Noteci dzieli makroregion na trzy wyraźne wysoczyzny (z zachodu na wschód): ...
Pojezierze Wielkopolskie – makroregion geograficzny w środkowo-zachodniej Polsce (315.5), część pojezierzy południowobałtyckich. Jej granice wyznaczają od północy Pradolina Toruńsko-Eberswaldzka zajmowana obecnie przez Wisłę, Noteć i Wartę, na południu Pradolina Warszawsko-Berlińska zajmowana przez Wartę i Obrę. Dwie południkowo położone struktury – Poznański Przełom Warty i położona bardziej na wschód rynna jezior goplańskich i Noteci dzieli makroregion na trzy wyraźne wysoczyzny (z zachodu na wschód): Pojezierze Poznańskie, Pojezierze Gnieźnieńskie, Pojezierze Kujawskie. Ponadto wyróżnia się jeszcze: Pojezierze Chodzieskie oraz: Równinę Inowrocławską na północy i Równinę Wrzesińską na południu. Źródło opisu: Wikipedia.