Mierzeja Helska (Półwysep Helski)

kaszb. Hélskô Sztremlëzna; niem. Halbinsel Hela

Mierzeja Helska, Półwysep Helski (kaszb. Hélskô Sztremlëzna; niem. Halbinsel Hela), potocznie Hel – piaszczysty półwysep wyglądem przypominający kosę o długości 35 kilometrów, utworzony przez prąd morski płynący polskiego brzegu w kierunku wschodnim. Na znacznym obszarze półwysep jest zalesiony (szczególnie w końcowej części).
Na jego terenie znajdują się dwie gminy miejsko-wiejskie: Jastarnia i Władysławowo oraz jedna gmina miejska: Hel. Ze względu na strategiczne znaczenie obszar mierzei, szczególnie ...
Na jego terenie znajdują się dwie gminy miejsko-wiejskie: Jastarnia i Władysławowo oraz jedna gmina miejska: Hel. Ze względu na strategiczne znaczenie obszar mierzei, szczególnie miasto Hel, był ufortyfikowany od lat 20. do 50. XX wieku. Więcej informacji: .

Mierzeja Helska z lotu ptaka
    Półwysep Helski widziany od strony portu.