Rzeka Czarna Hańcza

Jezioro Czarne

Jezioro Pierty (Perty)
Sze
Jezioro Szelment Wielki

Pojezierze Wschodniosuwalskie (Pojezierze Sejneńskie)

Pojezierze Wschodniosuwalskie (842.73) – mezoregion fizycznogeograficzny w północno-wschodniej Polsce, a także na obszarze Litwy i Rosji, stanowiący wschodnią część Pojezierza Litewskiego. Na terenie Polski region graniczy od zachodu z Puszczą Romincką i Pojezierzem Zachodniosuwalskim (granica biegnie częściowo górnym biegiem Czarnej Hańczy i Błędzianki) a od południa z Równiną Augustowską. Region leży głównie w woj. podlaskim, z zachodnim krańcem na terenie woj. warmińsko-mazurskiego.

Pojezierze Wschodniosuwalskie jest regionem turystycznym o dużym urozmaiceniu topograficznym (wały morenowe, drumliny, kemy i ozy). Region odznacza się znacznym wzniesieniem nad poziom morza, (w szczególności Rowelska Góra – 298 m i Krzemieniucha – 289 m) a także głębokim rynnami - m.in. jezioro Hańcza – najgłębsze na niżu europejskim. Wzniesienia na północy pojezierza w okolicy Wiżajn nazywane są Górami Sudawskimi. W mezoregionie przeważa klimat kontynentalny.

Jedynym miastem w obrębie Pojezierza Wschodniosuwalskiego są Sejny.

Mezoregion rozpościera się na terenie gmin: Wiżajny, Rutka-Tartak, Szypliszki, Puńsk, Sejny, Krasnopol, Suwałki, Jeleniewo, Przerośl, Filipów, Dubeninki i Giby.

Na wzniesieniu Jesionowa Góra znajdują się wyciągi narciarskie.

Jeziora Kleszczowieckie i Góra Cisowa zwana Suwalską Fudżijamą.