Hala sterowcowa (hangar)

Zeppelin Halle, Luftschiffhalle

Hala sterowcowa w Poznaniu (niem. Zeppelin Halle) - nieistniejąca obecnie hala sterowców zlokalizowana dawniej na terenie obecnych Winograd (wtedy Winiar) w osi Alei Solidarności, na południe od Osiedla Zwycięstwa. Halę zbudowano w 1913 (firma Arthur Mueller) z przeznaczeniem dla mierzącego 140 metrów długości sterowca Zeppelin Z4, stąd polska potoczna nazwa Cepelinhala. Obiekt miał długość 170 metrów, wysokość 28 metrów i szerokość 36 metrów. Stacjonowały tu także: niemiecki LZ16 (ZIV) oraz (krótko) ...
Hala sterowcowa w Poznaniu (niem. Zeppelin Halle) - nieistniejąca obecnie hala sterowców zlokalizowana dawniej na terenie obecnych Winograd (wtedy Winiar) w osi Alei Solidarności, na południe od Osiedla Zwycięstwa. Halę zbudowano w 1913 (firma Arthur Mueller) z przeznaczeniem dla mierzącego 140 metrów długości sterowca Zeppelin Z4, stąd polska potoczna nazwa Cepelinhala. Obiekt miał długość 170 metrów, wysokość 28 metrów i szerokość 36 metrów. Stacjonowały tu także: niemiecki LZ16 (ZIV) oraz (krótko) polski sterowiec Lech. Lądowisko przy hali, czyli Łąka Zeppelinów (Zeppelinwiese) było areną silnych starć pancernych w końcu II wojny światowej. Jedyny niemiecki czołg Tygrys walczący w Poznaniu zniszczył tutaj kilkanaście wozów bojowych Armii Czerwonej. Po wojnie drewniane elementy zbombardowanej przez Rosjan hali rozebrała okoliczna ludność. Więcej informacji o hali: .

Kartka pocztowa obrazująca Halę sterowcową.
    Hala sterowcowa w Poznaniu.