Pomnik techniki - parowóz Tx26-423

Stacja Maltanka

Stacja Maltanka - stacja położona nad północno-zachodnim brzegiem Jeziora Maltańskiego w Poznaniu. Początkowo budynek stacji stanowiła metalowa wiata, pod którą znajdował się obszerny pawilon m.in. z kasami (podobny budynek miała stacja Zwierzyniec). W 1998 oddano do użytku stylowy budynek stacji z restauracją. Obiekt został zbudowany w konstrukcji szachulcowej (tzw. murem pruskim), charakterystycznej dla dawnych budynków w Wielkopolsce. Na stacji istnieją dwa perony: jeden dla wysiadających i jeden ...
Stacja Maltanka - stacja położona nad północno-zachodnim brzegiem Jeziora Maltańskiego w Poznaniu. Początkowo budynek stacji stanowiła metalowa wiata, pod którą znajdował się obszerny pawilon m.in. z kasami (podobny budynek miała stacja Zwierzyniec). W 1998 oddano do użytku stylowy budynek stacji z restauracją. Obiekt został zbudowany w konstrukcji szachulcowej (tzw. murem pruskim), charakterystycznej dla dawnych budynków w Wielkopolsce. Na stacji istnieją dwa perony: jeden dla wysiadających i jeden dla wsiadających. Peron dla wysiadających położony jest na wysokości kościoła św. Jana. Peron dla wsiadających znajduje się przy budynku stacji. Na jego końcu stoi semafor wyjazdowy. Obok drugiego peronu znajduje się również parowóz Tx26-423 z 1926 (odnowiony przez wolontariuszy SPM w 2010). Na terenie stacji znajduje bocznica. Około 150 metrów na wschód od stacji znajduje się dwustanowiskowa lokomotywownia.
Źródło: Wikipedia

Stacja Maltanka kolejki parkowej Maltanka w Poznaniu.