Kościół Przemienienia Pańskiego

Kościół Przemienienia Pańskiego, neogotycki, wybudowany w latach 1909-1910r. Zbudowany wg projektu Stanisława Pronaszki z Warszawy. Kościół ten został wybudowany na miejscu drewnianej kaplicy wystawionej w 1755 r. (którą następnie wyniesiono do godności kościoła) przez Melchiora Szymanowskiego, starostę klonowskiego i stolnika warszawskiego. Konfesjonał i ławki barokowe. Obraz "Zdjęcia z Krzyża" z poł. XVII w. Na uwagę zasługuje rzeźba artysty ludowego Szczepana Muchy z przysiółka Szale. Na skwerku ...
Kościół Przemienienia Pańskiego, neogotycki, wybudowany w latach 1909-1910r. Zbudowany wg projektu Stanisława Pronaszki z Warszawy. Kościół ten został wybudowany na miejscu drewnianej kaplicy wystawionej w 1755 r. (którą następnie wyniesiono do godności kościoła) przez Melchiora Szymanowskiego, starostę klonowskiego i stolnika warszawskiego. Konfesjonał i ławki barokowe. Obraz "Zdjęcia z Krzyża" z poł. XVII w. Na uwagę zasługuje rzeźba artysty ludowego Szczepana Muchy z przysiółka Szale. Na skwerku przed kościołem obelisk z nazwiskami 32 mieszkańców wsi poległych i pomordowanych w czasie ostatniej wojny.

Klonowa - lata 40-te, widok na kościół Przemienienia Pańskiego, ...
    Kościół Przemienienia Pańskiego w Klonowej.