Plebania kościoła Podwyższenia Krzyża Świętego

2 ćw. XVIII w

Plebania, ul. 1 Maja 26, mur., 2 ćw. XVIII w. (?), przebudowa 1907 r.
Na rysunku Wernhera z około połowy XVIII w. widoczny jest budynek plebanii usytuowany w miejscu obecnej, z górną kondygnacją w konstrukcji szachulcowej, nakryty dachem czterospadowym. Zachowane są rysunki inwentaryzacyjne plebanii przed jej przebudową w 1907 r. Wnętrze budynku było dwutraktowe, z sienią przechodnią przesuniętą w kierunku zachodnim w stosunku do osi symetrii plebanii. W Archiwum Państwowym we Wrocławiu znajdują ...
Na rysunku Wernhera z około połowy XVIII w. widoczny jest budynek plebanii usytuowany w miejscu obecnej, z górną kondygnacją w konstrukcji szachulcowej, nakryty dachem czterospadowym. Zachowane są rysunki inwentaryzacyjne plebanii przed jej przebudową w 1907 r. Wnętrze budynku było dwutraktowe, z sienią przechodnią przesuniętą w kierunku zachodnim w stosunku do osi symetrii plebanii. W Archiwum Państwowym we Wrocławiu znajdują się projekty XX-wiecznej przebudowy budynku plebanii polegające na nadbudowie w konstrukcji murowanej drugiej kondygnacji, wzmocnieniu i wprowadzeniu nowych ścian w przyziemiu, przez co uzyskano podział sieni na mniejsze pomieszczenia; projektowana wówczas była również nowa klatka schodowa. Zachowano pierwotny układ otworów w elewacjach.

Obecny budynek na rzucie prostokąta, II-kondygnacyjny, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym z naczółkami. Elewacje tynkowane, artykułowane pasem gzymsowym międzykondygnacyjnym oraz opasane profilowanym gzymsem wieńczącym. Elewacja zachodnia 8-osiowa o rytmicznie rozmieszczonych osiach: 2-4-2, z otworem wejściowym w 5 osi. Wejście poprzedzone biegiem zewnętrznych, granitowych schodów oraz drewnianym gankiem. Drzwi wejściowe dwuskrzydłowe z przeszklonym nadświetlem; skrzydła w konstrukcji ramowo-płycinowej. Elewacja północna o analogicznym rozkładzie osi okiennych. W 4 osi obecnie główne wejście do budynku poprzez współcześnie dobudowany murowany ganek nakryty dwuspadowym daszkiem ceramicznym.
Elewacje wschodnia i zachodnia 2-osiowa, o blisko siebie umieszczonych osiach okien i blend.
Stolarka okienna wtórna.