Santok FGW
Powiat gorzowski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Duża wieś gminna typu ulicówka (ponad 3 km) na wąskiej terasie Pradoliny Toruńsko-Eberswaldzikiej położona na pn. skraju Kotliny Gorzowskiej, u ujścia Noteci do Warty, przy drodze Gorzów Wlkp. – Drezdenko i linii kolejowej Gorzów Wlkp. – Krzyż. Siedziba gminy, przystanki PKS, PKP, sklepy różnych branż. Muzeum Grodu Santok. Gminny Ośrodek Kultury. Ośrodek Zdrowia. Apteka. Poczta. Tartak. Ścieżka rowerowa z Gorzowa Wielkopolskiego przez Czechów do Santoka. Przystań wodna. w zachodniej części wsi znajduje ...
w zachodniej części wsi znajduje się Muzeum Grodu Santok otwarte w 1978 r.
W pobliżu muzeum za wiaduktem kolejowym wznosi się neogotycki kościół z 1857 r. Przy ul. Gorzowskiej stoi dzwonnica zbudowana w 1764 r., konstrukcji szachulcowej, dwu-kondygnacyjna, nakryta dachem czterospadowym. Jest oma pozostałością po kościele z lat 1724—1725, który rozebrano w związku z budową kolei w poł. XIX w. Ponadto przy tej ulicy znajduje się kilka zabytkowych domów z pierwszej połowy XIX w. Są to budynki parterowe, wzniesione w konstrukcji szachulcowej, niektóre otynkowane. Na zboczu wysoczyzny góruje kamienna wieża widokowa, wzniesiona w latach międzywojennych. Roztacza się stąd rozległy widok na pradolinę i część wysoczyzny.
Ciekawostką są pozostałości panzerwerków południowej części odcinka Wału Pomorskiego (Die Pommernstellung) – Linii Noteci (Das Netzestellung.)
  Obiekty

Nazwa Zdjęć Obiektów