Ruiny domu nr 2

Ruina domu nr 1

Ruiny domu nr 3

Rudy Potok

Bacówka (nazwa lokalna)

Wiesengrund

Dawna kolonia istniała przed 1884 r. składająca się z dwóch zagród, licząca 13 mieszkańców (1919 r. ). Leżała w dolinie Rudego Potoku w północnej części Karczmiska. Obecnie pozostały ruiny dwóch domostw. Kolonia - Bacówka; w latach 80 XX w. górale z Podhala wypasali łowieczki , w bacówce wędzili, łoscypki warzyli żentyce, i nocowali. Na koloni znajdowały się cztery gospodarstwa, ciekawostką było to że dwa należały do Kątów, a dwa do Konradowa. ...
Dawna kolonia istniała przed 1884 r. składająca się z dwóch zagród, licząca 13 mieszkańców (1919 r. ). Leżała w dolinie Rudego Potoku w północnej części Karczmiska. Obecnie pozostały ruiny dwóch domostw. Kolonia - Bacówka; w latach 80 XX w. górale z Podhala wypasali łowieczki , w bacówce wędzili, łoscypki warzyli żentyce, i nocowali. Na koloni znajdowały się cztery gospodarstwa, ciekawostką było to że dwa należały do Kątów, a dwa do Konradowa. W latach osiemdziesiątych jeden budynek był jeszcze zamieszkały. (rafałek)i Z>W.

Zachodnia część wsi, dawna kolonia jeszcze bez nazwy, oznaczona, ...
    Kąty Bystrzyckie Kolonia - Bacówka; w latach 80 Górale z Podhala ...
    Bacówka na koloni - w 2007r grupa z Wałbrzych podjęła próbę zaopiekowania ...
    Szopka gospodarcza - stała przy bacówce i stoi do dzisiaj, tylko ...
    komentarze: 0
    Na polanie, w pobliżu Rudego Potoku pozostałości po szopie https://dolny-slask.org.pl/3828178,foto.html?idEntity=7081029. ...
    Rudy Potok na terenie dawnej koloni Bacówka przecinający dawną ...
    Zarys droga polnej, łączący Kąty z jej dawną kolonią. Wg starej ...