Jezioro Soczewka

Jezioro (zalew) Piechota

Rzeka Skrwa Lewa

Skrwa Lewa (Skrwa) – rzeka w Polsce, lewobrzeżny dopływ Wisły o długości 45,2 km.
Źródła rzeki znajdują się na południe od wsi Łanięta. Przepływa między innymi przez Belno, Gostynin i Soczewkę, w pobliżu której wpada do Wisły, oraz Gostynińsko-Włocławski Park Krajobrazowy. Stanowi granicę pomiędzy Kujawami a Mazowszem.
W jej dolinie rozciąga się "oz gostyniński". Ten kręty wał towarzyszy jej na długości 14 kilometrów, charakteryzuje się falistym zarysem linii grzbietowej i często stromymi stokami. ...
W jej dolinie rozciąga się "oz gostyniński". Ten kręty wał towarzyszy jej na długości 14 kilometrów, charakteryzuje się falistym zarysem linii grzbietowej i często stromymi stokami. Pomiędzy Belnem a Gostyninem jej dolina jest Obszarem Chronionego Krajobrazu Dolina Skrwy Lewej, w którym znajdują się dwa rezerwaty przyrody: rezerwat przyrody Drzewce i rezerwat przyrody Dolina Skrwy.
W maju 2010 roku rzeka na niespotykaną do tej pory skalę wylała w górnym swym biegu pomiędzy Łaniętami a Belnem i Sokołowem.
W przeszłości rzeka nosiła nazwę Brwa, z czasem nazwana została Skrwą Lewą.
Naprzeciwko, po drugiej stronie Wisły, płynie Skrwa Prawa.