Rzeka Wieprz w Dęblinie

Most kolejowy – stary (rz. Wieprz / Trawniki)

W (P)
Rzeka Wojsławka

Rzeka Wieprz

Wieprz – prawy dopływ Wisły, o długości 303 km i powierzchni dorzecza ponad 10 tysięcy km².

Źródła rzeki znajdują się między miejscowościami Wieprzów Ordynacki i Wieprzowe Jezioro w pobliżu Tomaszowa Lubelskiego. Przepływa przez Roztoczański Park Narodowy i Nadwieprzański Park Krajobrazowy oraz miejscowości: Krasnobród, Zwierzyniec, Szczebrzeszyn, Łęczna, Lubartów, Guciów, Bondyrz, Nielisz, Niebrzegów, Tarnogóra, Izbica, Krasnystaw, Borowica, Trawniki, Dorohucza, Siostrzytów, Milejów, Kijany, ...

Źródła rzeki znajdują się między miejscowościami Wieprzów Ordynacki i Wieprzowe Jezioro w pobliżu Tomaszowa Lubelskiego. Przepływa przez Roztoczański Park Narodowy i Nadwieprzański Park Krajobrazowy oraz miejscowości: Krasnobród, Zwierzyniec, Szczebrzeszyn, Łęczna, Lubartów, Guciów, Bondyrz, Nielisz, Niebrzegów, Tarnogóra, Izbica, Krasnystaw, Borowica, Trawniki, Dorohucza, Siostrzytów, Milejów, Kijany, Zawieprzyce, Serniki, Szczekarków, Baranówka, Leszkowice, Luszawa, Wola Skromowska, Serock, Jeziorzany, Jawidz, Wólka Rokicka, Rokitno, Składów, Skoki, Blizocin, Pogonów, Baranów, Ułęż, Sędowice, Bobrowniki, Wirkowice. Uchodzi do Wisły w okolicy Dęblina.

Rzeka jest połączona z Krzną przez Kanał Wieprz-Krzna. Jej lewymi dopływami są: Świerszcz, Pór, Łętownia, Werbka, Rakówka, Żółkiewka, Łopa, Marianka, Giełczewka, Bystrzyca, Minina, Bylina, a prawymi Łabuńka, Wolica, Wojsławka, Siennica, Bzdurka, Rejka, Mogielnica, Świnka, Tyśmienica, Zalesianka, Irenka.