Rzeka Biała Przemsza

Most kolejowy (rz. Przemsza / Mysłowice - Sosnowiec / LK 134)

Port rzeczny Niwka (dawny)

Rzeka Czarna Przemsza

Rzeka Przemsza

Przemsa

Przemsza (niem. Przemsa) – rzeka w południowej Polsce, lewy dopływ górnej Wisły. Powstaje – według tradycyjnej terminologii – z połączenia Czarnej i Białej Przemszy. Długość rzeki w tradycyjnej klasyfikacji wynosi 24 km – a według nowej, czyli od źródeł Czarnej Przemszy, wynosi 88 km, uchodzi do Wisły w Gorzowie. Powierzchnia dorzecza wynosi 2121 km².

Przemsza w swym początkowym biegu, w dzielnicy Sosnowca o nazwie Jęzor (do 1953 roku należącej do Jaworzna), a następnie biegnąc w kierunku Chełmka ...

Przemsza w swym początkowym biegu, w dzielnicy Sosnowca o nazwie Jęzor (do 1953 roku należącej do Jaworzna), a następnie biegnąc w kierunku Chełmka jako granica między Mysłowicami i Jaworznem: stanowi kontynuację granicy między Małopolską, a wschodnimi terenami Górnego Śląska. Wcześniej granica ta przebiega wzdłuż Brynicy i w końcówce Czarnej Przemszy na terenie Sosnowca, gdy już do tej ostatniej wpadła Brynica. Historycznie była to też granica między trzema państwami, Austrią, Rosją oraz Prusami, zwana Trójkątem Trzech Cesarzy, który stanowiły leżące w obecnych granicach Sosnowca (dawniej Jaworzna) tereny znajdujące się w widłach łączących się rzek, Czarnej i Białej Przemszy.

Miasta położone nad Przemszą (w granicach administracyjnych):

Mysłowice
Jaworzno
Chełmek
Imielin
Bieruń
Sosnowiec – w króciutkim początkowym przebiegu Przemszy, w dzielnicy Jęzor, czyli od zbiegu Czarnej i Białej Przemszy.

U ujścia Przemszy, na Wiśle, rozpoczyna się żeglowna część Drogi Wodnej Górnej Wisły.

Port węglowy na Przemszy.