Rzeka Wapienica

Rzeka Iłownica

Iłowniczanka

Iłownica (Iłowniczanka) – rzeka, prawostronny dopływ Wisły o długości 27,88 km i powierzchni dorzecza 201,1 km².

Rzeka płynie w powiecie bielskim. Jej źródła znajdują się na północno-wschodnich stokach wzgórza Bucze na Pogórzu Śląskim. Jednym z prawych dopływów jest Potok Łaziński. Uchodzi do Wisły w okolicy oczyszczalni ścieków w północno-zachodniej części Czechowic-Dziedzic.

Rzeka była wzmiankowana w 1525 roku jako Bach Ihlownitz a w 1727 jako rzeka Ilownica. Nazwa ta jest jednak starsza, ...

Rzeka była wzmiankowana w 1525 roku jako Bach Ihlownitz a w 1727 jako rzeka Ilownica. Nazwa ta jest jednak starsza, jako że nad Iłownicą leży wieś z zapożyczoną od niej nazwą, wzmiankowaną już około 1305 roku jako Gylownita. Obie nazwy wywodzą się od przymiotnika iłowy ( złożony, zbudowany z iłu; ił - rodzaj skały osadowej).