Odwiert wody nr IX

Odwiert wody nr IX - samonapływowej wody radonowo-siarczkowej o głębokości odwiertu 70 m, wydajności 3 m3 na godzinę, pompa zanurzona jest na głębokości 49 m. Pewność że to jest prawidłowy opis znaleziony w sieci, to mam pewność na 90%, ponieważ taka dwuczłonowa nazwa utkwiła mi w pamięci która była umieszczona przy ujęciu, gdy jeszcze niedawno przyjeżdżałem tak jak i inni po wodę. Około 2008 roku ograniczono dostęp do źródła. Powstała prywatna firma nalewająca wodę do dużych około 10 litrowych ...
Odwiert wody nr IX - samonapływowej wody radonowo-siarczkowej o głębokości odwiertu 70 m, wydajności 3 m3 na godzinę, pompa zanurzona jest na głębokości 49 m. Pewność że to jest prawidłowy opis znaleziony w sieci, to mam pewność na 90%, ponieważ taka dwuczłonowa nazwa utkwiła mi w pamięci która była umieszczona przy ujęciu, gdy jeszcze niedawno przyjeżdżałem tak jak i inni po wodę. Około 2008 roku ograniczono dostęp do źródła. Powstała prywatna firma nalewająca wodę do dużych około 10 litrowych butelek i sprzedawała, rozwożąc po zakładach powiatu dzierżoniowskiego. Woda po nabraniu ze źródła w smaku mogła być, ale po powąchaniu odechciewało się pić. Herbata zrobiona z niej mi nie podchodziła ale kawa nawet miała dobry smak nawet lepszy niż na zwykłej. Będąc obecnie przy źródle, woda przelewem, odpływem dalej płynie odpływem do rzeki. Jak poinformowali mnie mieszkańcy; prywatne osoby nabierają wodę z tego przelewu i butelkują następnie sprzedają z bagażnika we Wrocławiu. Dlatego smak tej wody można sprawdzić nie przyjeżdżając do Przerzeczynia lub Przerzeczyna jak mówią nie którzy. /Krzysztof Bach 2018/

Przerzeczyn-Zdrój - jedno z ujęć wody leczniczej.