Pomnik Pamięci Bojowników Getta Warszawskiego (2. lokalizacja)

Pomnik Pamięci Bojowników Getta Warszawskiego

Kamień pamiątkowy z wykutym napisem:
PAMIĘCI BOJOWNIKÓW GETTA WARSZAWSKIEGO
W XX ROCZNICĘ POWSTANIA
SPOŁECZEŃSTWO LEGNICY.
Pomnik nie ma szczęścia do lokalizacji. Pierwotnie został ustawiony na placu Bohaterów Getta Warszawskiego (obecnie Skwer Orląt Lwowskich) i uroczyście odsłonięty 19-04-1963 r. w dwudziestą rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim. W związku z przemianowaniem placu Bohaterów Getta na plac Przyjaźni Polsko-Radzieckiej (22-12-1972 r.) w 1973 roku został ...
19 IV 1943 1963

Pomnik nie ma szczęścia do lokalizacji. Pierwotnie został ustawiony na placu Bohaterów Getta Warszawskiego (obecnie Skwer Orląt Lwowskich) i uroczyście odsłonięty 19-04-1963 r. w dwudziestą rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim. W związku z przemianowaniem placu Bohaterów Getta na plac Przyjaźni Polsko-Radzieckiej (22-12-1972 r.) w 1973 roku został przeniesiony na skwer przy wieży Bramy Chojnowskiej, który to skwer powstał po wyburzeniu kamienic z narożnika ulic Chojnowskiej, Murarskiej i Brukowej. W późniejszym okresie skwer nazwano placem Bohaterów Getta, która to nazwa funkcjonuje do dzisiaj. W maju 2013 roku nastąpiła kolejna przeprowadzka pomnika, tym razem na aleję Ofiar Ludobójstwa OUN-UPA, nieopodal legnickiego kirkutu.

Źródło:
Czesław Kowalak, Pomniki i tablice pamiątkowe w Legnicy po II wojnie światowej, Legnica 2012.