Przedsiębiorstwo Wielobranżowe RPR (d. elektrownia)

Märkische Elektrizitätwerkes - Kraftwerk Grünberg

Teren zajmowany dzisiaj przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "RPR" to pierwotna fabryka brykietu węgla brunatnego wybudowana na przedmieściach Zielonej Góry w 1884 r. Węgiel brunatny transportowany był do fabryki kolejką wąskotorową z kopalni Pohlenz ze Słonego. Brykiety stosowano na opał w domach, a także w silnikach parowych, w hutach szkła, cegielniach oraz jako surowiec do emaliowania wyrobów żelaznych. W zielonogórskich zakładach przemysłowych węgiel brunatny zdecydowanie wyparł inne surowce ...
Teren zajmowany dzisiaj przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "RPR" to pierwotna fabryka brykietu węgla brunatnego wybudowana na przedmieściach Zielonej Góry w 1884 r. Węgiel brunatny transportowany był do fabryki kolejką wąskotorową z kopalni Pohlenz ze Słonego. Brykiety stosowano na opał w domach, a także w silnikach parowych, w hutach szkła, cegielniach oraz jako surowiec do emaliowania wyrobów żelaznych. W zielonogórskich zakładach przemysłowych węgiel brunatny zdecydowanie wyparł inne surowce energetyczne. Sytuacja uległa zmianie wraz z rozwojem odkrywkowych kopalni węgla brunatnego na Łużycach (okolice Weiβwasser i Hoyerswerdy). Węgiel wydobywany tym systemem był znacznie tańszy, a kopalnie znajdowały się niespełna 100 km od Zielonej Góry. Pojawił się też zupełnie nowy konkurent w zakładach przemysłowych – prąd elektryczny. Choć węgiel został wyparty przez niego z fabryk, to nadal był potrzebny do jego produkcji. W roku 1922 uruchomiono tuż przy brykietowni elektrownię o mocy 5740 kW , która korzystała z miejscowego węgla. Wyprodukowany prąd zużywany był głównie przez przemysł (największym odbiorcą była fabryka Deutsche Wollenwaren), ale pokrywał także zapotrzebowania mieszkańców miasta. W roku 1925 elektrownia została przejęta przez Märkische Elektrizitätwerk AG z Berlina, które już w roku 1922 zaczęło współpracę z miastem. Elektrownia przestawiła się na wytwarzanie prądu dla przemysłu, a produkcję prądu dla mieszkańców Zielonej Góry przejęła elektrownia Finkenheerd znajdująca się niedaleko Frankfurtu nad Odrą. W roku 1927 powstała spółka założona przez Märkische Elektrizitätwerk AG oraz miasto Zielona Góra pod nazwą „Elektrowirtschaft Grünberg G.m.b.H.”. Zapotrzebowanie na węgiel brunatny znowu zmalało, a najważniejszym produktem Grünberger Consolidierte Gruben stały się brykiety, których produkcja była najwyższa w latach 30. XX wieku. Wszystkie te wydarzenia spowodowały spadek opłacalności wydobycia, w skutek którego pod koniec roku 1937 kopalnie zielonogórskie postawiono w stan likwidacji. 1 czerwca 1938 wydobycie zostało wznowione, a kopalnie stały się częścią przedsiębiorstwa „Gewerkschaft Emma Braunkohlengrube”, do którego należała duża kopalnia w Bielicach Kożuchowskich (powojenna kopalnia „Maria”). 1 lipca 1940 udziały (kuksy) przedsiębiorstwa Emma Braunkohlengrube zostały wykupione przez Märkische Elektrizitätwerk AG. Przedsiębiorstwo to zostało głównym odbiorcą węgla „surowego”. Zapotrzebowanie było tak duże, że surowca nie starczało dla potrzeb brykietowni. W 1947 r. zakończono wydobycie węgla brunatnego w Słonem, co także oznaczało kres brykietowni i elektrowni. Pozostałością po pierwotnej funkcji obiektu jest wysoki komin i budynki po generatorach (z lat 20.).
Od 1991 r. na terenach dawnej elektrowni działa Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "RPR" Rudolf Piotr Różański, zajmujące się m.in. handlem i przerobem złomu, wytwarzaniem betonu i elementów prefabrykowanych, spawaniem konstrukcji metalowych, sprzedażą materiałów budowlanych i gazów technicznych. Obok, w dawnych budynkach elektrowni, pozostała rozdzielnia energetyczna.
W głównych budynkach dawnej elektrowni (adres al. Wojska Polskiego 142a) działa firma SABA, produkująca karmy dla psów i kotów (stan: 2019 r.).
Do brykietowni/elektrowni była doprowadzona bocznica kolejowa odchodząca z linii kolejowej do Bieniowa - Żar. Bocznica istnieje do dnia dzisiejszego i jest czynna - w nomenklaturze kolejowej nazywa się RPR Różański. (moose - głównie za Ekspertyza terenów pokopalnianych na terenie miasta Zielona Góra, praca zbiorowa, Drzonków, 2012 r. www.lzg24.pl/sites/default/files/ekspertyza_text.pdf )

Zielonogórska elektrownia i brykietownia węgla brunatnego.
    Fragment radzieckiej sztabówki 1:10.000 M-33-7,8 dla Zielonej ...