Most kolejowo-drogowy (dawny)

Bocznica do przędzalni (nie istnieje)

Anschlussbahn Papierfabrik Groß Särchen

Nie istnieje

Bocznica odchodząca w km 11,1 niemieckiego kilometraża linii Mużaków - Tuplice (stacja Żarki Wielkie - km 11,3) do fabryki kartonu nad Nysą Łużycką - KAPAG Kartonpapierfabriken Groß Särchen. Bocznica długości 1350 m, zbudowana ok. 1927 r. W km 0,95 bocznicy zbudowany żelbetowy most nad kanałem doprowadzającym wodę techniczną do elektrowni. Po wojnie w zniszczonej papierni ulokowano oddział Żarskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego - bocznica istniała jeszcze prawdopodobnie w połowie lat 60. - stację ...
Bocznica odchodząca w km 11,1 niemieckiego kilometraża linii Mużaków - Tuplice (stacja Żarki Wielkie - km 11,3) do fabryki kartonu nad Nysą Łużycką - KAPAG Kartonpapierfabriken Groß Särchen. Bocznica długości 1350 m, zbudowana ok. 1927 r. W km 0,95 bocznicy zbudowany żelbetowy most nad kanałem doprowadzającym wodę techniczną do elektrowni. Po wojnie w zniszczonej papierni ulokowano oddział Żarskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego - bocznica istniała jeszcze prawdopodobnie w połowie lat 60. - stację w Żarkach obsługiwały krótkie pociągi zdawcze z Nowych Czapli, zatem istniała tam ekspedycja towarowa.

Żarki Wielkie. Budowa normalnotorowej bocznicy kolejowej do fabryki ...