Wodospad przy Jeziorze Dębów

Eichsee-Wasserfall

Wodospad przy Jeziorze Dębów znajduje się w niemieckiej części Parku Mużakowskiego. Jest to niewielki stopień wodny ozdobiony kamieniami, wybudowany na sztucznie przekopanym cieku wodnym tzw. Nysie Hermanna (Hermannsneiße), poniżej Jeziora Dębów (Eichsee). W środku wodospadu tkwi duży głaz narzutowy, z którym związana jest pewna opowieść. Kiedy założyciel Parku Mużakowskiego książę Hermann von Pückler po raz kolejny nie dochował wierności swojej małżonce Lucie, ta bez namysłu nakazała przydźwigać ...
Wodospad przy Jeziorze Dębów znajduje się w niemieckiej części Parku Mużakowskiego. Jest to niewielki stopień wodny ozdobiony kamieniami, wybudowany na sztucznie przekopanym cieku wodnym tzw. Nysie Hermanna (Hermannsneiße), poniżej Jeziora Dębów (Eichsee). W środku wodospadu tkwi duży głaz narzutowy, z którym związana jest pewna opowieść. Kiedy założyciel Parku Mużakowskiego książę Hermann von Pückler po raz kolejny nie dochował wierności swojej małżonce Lucie, ta bez namysłu nakazała przydźwigać ten kamień i na znak swojej zazdrości umieścić go w nurcie Nysy Hermanna, właśnie przy wodospadzie.
W roku 2013 wodospad został odrestaurowany za cenę 55 tys. euro.

Fragment Parku Mużakowskiego z wodospadem.