Basteja południowa (strzelnica)

Ringturm

Istnieje częściowo

Basteja południowa znajduje się na dolnym dziedzińcu Zamku Grodno. Na planie przedstawiającym nowe urządzenie ruin zamkowych po roku 1823 obiekt ten nazwany jest "balkonem". W publikacji Viktora Schaetzke pt. "Schlesische Burgen und Schlösser" z 1912 r. jest krótki opis: "Dwie okrągłe wieże, wśród nich ta południowozachodnia rozbudowana w czasach nowożytnych (pomiędzy nimi stała wówczas stara szopa), zabezpieczały węższą stronę (dziedzińca). Później, wraz z rozbudową części wschodniej (dziedzińca) ...
Basteja południowa znajduje się na dolnym dziedzińcu Zamku Grodno. Na planie przedstawiającym nowe urządzenie ruin zamkowych po roku 1823 obiekt ten nazwany jest "balkonem". W publikacji Viktora Schaetzke pt. "Schlesische Burgen und Schlösser" z 1912 r. jest krótki opis: "Dwie okrągłe wieże, wśród nich ta południowozachodnia rozbudowana w czasach nowożytnych (pomiędzy nimi stała wówczas stara szopa), zabezpieczały węższą stronę (dziedzińca). Później, wraz z rozbudową części wschodniej (dziedzińca) wspomniana wieża została poszerzona i podwyższona." Po dawnej bastei zachowały się mury do wysokości ok. 3 metrów. Nad otwartym wejściem na teren dawnej baszty widnieje dzisiaj napis "Strzelnica".

Wejście na teren dawnej bastei południowej na dolnym dziedzińcu ...
    Dolny dziedziniec Zamku Grodno, widok w kierunku południowo-zachodnim. ...