Punkt widokowy na górze Gosań

Schrony na górze Gosań (17. BAS)

Góra Gosań (95 m n.p.m.)

Gosan Berg

Góra Gosań położona jest ok. 4 km od granic miasta Międzyzdroje. Gosań jest najwyższym wzniesieniem na polskim wybrzeżu, mierzy 95 m n.p.m. Ścieżka na górę zaczyna się przy drodze krajowej nr 102. To 400 metrowy trakt wśród starego lasu bukowego.

Na samym wierzchołku Gosania znajdują się ruiny bunkra i baszty artyleryjskiej. Niewątpliwym atutem jest również rozciągająca się ze szczytu panorama na Morze Bałtyckie. Przy dobrej pogodzie można dostrzec w morskich wodach wrak niemieckiego statku, który ...

Na samym wierzchołku Gosania znajdują się ruiny bunkra i baszty artyleryjskiej. Niewątpliwym atutem jest również rozciągająca się ze szczytu panorama na Morze Bałtyckie. Przy dobrej pogodzie można dostrzec w morskich wodach wrak niemieckiego statku, który został zatopiony w 1945 r. To wrak dawnego tankowca "Karl Finsterwalde", który po raz pierwszy poszedł na dno w czasie alianckiego nalotu na Świnoujście 12 marca 1945 r. Podniesiony przez Niemców, został krótko potem użyty do zablokowania Kanału Piastowskiego. W latach 60. XX w. przetransportowano i ostatecznie zatopiono go w obecnym miejscu.

Kawcza Góra (Kaffeeberg) w Międzyzdrojach widziana od strony morza.
    Gosań oraz Biała Góra.