Strzelnica Wojskowa

Garnizon Dziwnów
8. Kołobrzeski Batalion Saperów

W połowie lat 30. podjęto intensywną budowę bazy lotniczej Luftwaffe z lotniskiem trawiastym, hangarami, budynkami koszar, zaplecza technicznego i administracyjnego. Samoloty z tej bazy miały za zadanie kontrolować obszar zachodniej części Bałtyku od Danii po Szwecję. Tuż przed wybuchem II wojny światowej otwarto tu szkołę łączności Luftwaffe. W pierwszych dniach wojny samoloty z tej bazy odbywały naloty na Polskę, zatapiając m.in. kilka polskich okrętów i statków. W czasie wojny rozbudowywano bazę ...
W połowie lat 30. podjęto intensywną budowę bazy lotniczej Luftwaffe z lotniskiem trawiastym, hangarami, budynkami koszar, zaplecza technicznego i administracyjnego. Samoloty z tej bazy miały za zadanie kontrolować obszar zachodniej części Bałtyku od Danii po Szwecję. Tuż przed wybuchem II wojny światowej otwarto tu szkołę łączności Luftwaffe. W pierwszych dniach wojny samoloty z tej bazy odbywały naloty na Polskę, zatapiając m.in. kilka polskich okrętów i statków. W czasie wojny rozbudowywano bazę i port. Upadek znaczenia bazy rozpoczął się po jej zbombardowaniu w połowie czerwca 1944 r. przez lotnictwo amerykańskie

Koszary Luftwaffe w Dziwnowie.
    Garnizon Dziwnów na zdjęciu lotniczym.