Kościół Ducha Świętego

W centrum wsi znajduje się salowy, murowany z czerwonej cegły poewangelicki kościół filialny pod wezwaniem Ducha Świętego. Obecny kościół pochodzi z 1900 roku. Do lat osiemdziesiątych XX wieku kościół należał do parafii świętego Wawrzyńca w Rapocinie. Po wysiedleniu Rapocina i opuszczeniu tamtego kościoła, Grodziec Mały został przypisany do parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Głogowie. Na kwadratowej wieży kościoła przykrytej hełmem z blachy zakończonej krzyżem uruchomiono w roku 2002 ...
W centrum wsi znajduje się salowy, murowany z czerwonej cegły poewangelicki kościół filialny pod wezwaniem Ducha Świętego. Obecny kościół pochodzi z 1900 roku. Do lat osiemdziesiątych XX wieku kościół należał do parafii świętego Wawrzyńca w Rapocinie. Po wysiedleniu Rapocina i opuszczeniu tamtego kościoła, Grodziec Mały został przypisany do parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Głogowie. Na kwadratowej wieży kościoła przykrytej hełmem z blachy zakończonej krzyżem uruchomiono w roku 2002 zegar. Podstawa stojącego obok kościoła krzyża pochodzi z dawnego pomnika poświęconego niemieckim żołnierzom pochodzącym z Grodźca poległym na frontach I wojny światowej. W pobliżu kaplicy znajduje się piękna grota wybudowana z kamienia, w której można zobaczyć figurę Matki Bożej.
Opis ze strony Świątynie Krainy Łęgów Odrzańskich

Grodziec Mały na pocztówce z początku XX wieku.