Stacja kolejowa Bad Muskau / Bahnhof Bad Muskau (Mužakow)

Bahnhof Bad Muskau, Mużaków (w 1945 r.)

Uwaga - obiekt założony wyłącznie dla podkreślenia łączności z Dolnym Śląskiem. Dopuszczalne są zdjęcia przedwojenne stacji, a współczesne tylko dotyczące samej stacji.

Stację w Mużakowie otwarto 27 listopada 1871 r. po wybudowaniu 7,71 km linii z Weißwasser (Běła Woda) gdzie krzyżowała się z linią magistralną Berlin - Görlitz z 1867 r. W maju 1898 r. linię Weißwasser - Mużaków przejęła Kolej Łużycka Spółka Akcyjna (LEAG), która na Śląsku budowała od początku 1897 r. linię z Lubska przez Tuplice ...

Stację w Mużakowie otwarto 27 listopada 1871 r. po wybudowaniu 7,71 km linii z Weißwasser (Běła Woda) gdzie krzyżowała się z linią magistralną Berlin - Görlitz z 1867 r. W maju 1898 r. linię Weißwasser - Mużaków przejęła Kolej Łużycka Spółka Akcyjna (LEAG), która na Śląsku budowała od początku 1897 r. linię z Lubska przez Tuplice do Mużakowa. Połączenie obydwu linii uruchomiono 15 lipca 1898 r. Koniec wojny skutkował przerwaniem linii po wysadzeniu mostu na Nysie Łuzyckiej. Most odbudowano w 1954 r. ale nigdy nie przywrócono ruchu kolejowego pomiędzy NRD, a PRL. 22 maja 1977 r. zakończono obsługę podróżnych, a ruch towarowy trwał do 1990 r. Ostatecznie linia od 1 stycznia 2001 r. została zlikwidowana i fizycznie rozebrana w 2006 r.

Od 2015 r. śladem dawnej linii Kolei Łużyckiej poprowadzono trasę rowerową, która w Mużakowie łączy się z południkową trasą europejską D-12 Odra-Nysa (z Nova Ves - Zittau do Ahlbeck) dł. 630 km.

Muskau na pocztówce litograficznej.
    Dworzec w Mużakowie na dawnej, prywatnej Kolei Łużyckiej (LEAG) ...