Pensjonat Olimpia (nie istnieje), ul. Karkonoska, Przesieka
chrzan233: Dopisałem do widokówek z wyd. Oscara Keila.
tomimaki: Tak. A tu mamy takie coś: . Nie zauważyłem... Który obiekt zostawiamy?
Lutynia, Żagań
Olek Droń: Stifstmuhle - Flachsspinnere -
Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
Hellrid: Zapis numeru 3, miał odniesienie do numeru archiwalnego a nie w terenie, więc przywróć z powrotem. AB1935: Hotel Weisses Ross, Breite Strasse 3.
Bank ING Bank Śląski placówka w Krapkowicach, ul. 1 Maja, Krapkowice
Hellrid: Los dla tego budynku nie był łaskawy, ponieważ go przebudowano, ale dalej jest bankiem - obecnie Bank ING, 1 Maja 2. Tutaj jest widoczny fragment budynku po lewej
Budynek nr 100-100b, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Budynek znajdował się przy ul. Opolskiej, obok fabryki papier został znacznie przebudowany jeszcze przed II wś. Druga fotka: , widać to samo miejsce z charakterystyczną wieżą tutaj:

Zbigniew Waluś
chrzan233
chrzan233
mietok
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Kopalnia węgla brunatnego Maria (Emma) w Niecieczy

Kopalnia węgla brunatnego Maria położona niedaleko miejscowości Nieciecz i Bielice w powiecie nowosolskim eksploatowana była w latach 1920 - 1944 pod nazwą Emma. Należała wówczas do Gwarectwa Emma w Zielonej Górze, którego właścicielem była spółka Märkisches Elektrizitätswerk A.G. w Berlinie. Po II wojnie światowej polskie władze przejęły spółkę w dniu 15 marca 1946 roku. Z powodu poważnych zniszczeń wojennych eksploatację udało się wznowić dopiero w roku 1947. W czerwcu tego roku kopalnia otrzymała nazwę Maria. Na początku 1953 roku włączono ją do kopalni Przyjaźń Narodów. W roku 1937 produkcja wyniosła 52 055 ton.

W raporcie agencji CIA z roku 1953 znajduje się następujący opis tej kopalni:

1. Mała kopalnia węgla brunatnego Maria (dawniej Emma) w pobliżu miejscowości Nieciecz (Nettschuetz) została włączona do przedsiębiorstwa węgla brunatnego na Dolnym Śląsku, które jest zarządzane przez Żary (Sorau).

2. Maria to raczej mała kopalnia, położona na uboczu głównego rejonu (złoża) węgla brunatnego. Zatrudnia około 300 mężczyzn. Praca jest wykonywana na dwie zmiany. Wyrobiska są głębokie tylko na kilkadziesiąt metrów.

3. Według oficjalnych danych opublikowanych przez zarząd w 1952 r. wydobycie węgla przez kopalnię wynosiło 90% planu. Ten stosunkowo wysoki wynik był możliwy tylko na początku 1952 r., kiedy górnicy pracowali sporo „ponad normy”. Po wprowadzeniu nowych norm na początku lata 1952 r. produkcja szybko spadła. W listopadzie-grudniu 1952 r. było to tylko około 50% planu. Spadek produkcji trwał nadal a w lutym 1953 r. wynosił zaledwie 40% planu.

4. Kiedy raporty o niskiej produktywności dotarły do zarządu w Żarach do kopalni przyjechała specjalna komisja. Dyrektor lokalny i jego zastępca, a także sekretarz lokalnej komórki OP, zostali zwolnieni, a w kopalni wprowadzono nową dyscyplinę. W efekcie wydajność w marcu 1953 r. wyniosła 99,7%.

5. Niska produkcja w kopalni była spowodowana bardzo przestarzałym sprzętem, zwłaszcza środkami transportu. Zużyte były narzędzia. Często dostarczana jest niewystarczająca ilość drewna kopalnianego. Niska produkcja spowodowana jest również niechęcią górników. Już pod koniec 1952 r. sprzeciw wobec wysokich norm rozprzestrzenił się w całym zagłębiu węglowym. Przy wprowadzeniu nowych cen i nowych wynagrodzeń na początku stycznia 1953 r. opór ten się zwiększył.

6. Przed styczniem 1953 r. ... tekst zamazany ... (kiedy w kopalni obowiązywały ustalone normy pracy) wynosiło około 400 zł miesięcznie. W nowej skali płac …tekst zamazany… około 600 złotych - około 50% wzrostu. Jednak ceny wzrosły równocześnie o około 100%. Przed 3 stycznia 1953 roku każdego miesiąca płaciłem około 220 złotych za trzy posiłki dziennie. Koszty za ten sam okres po wprowadzeniu nowych cen wzrosły do 450 złotych. Miałem więcej kasy w kieszeni ale ponieważ wszystkie ceny zostały podniesione od 50% do 100%, siła nabywcza moich pieniędzy w znacznej mierze się pogorszyła.

7. Aby przezwyciężyć opór górników do kopalni zostali wysłani specjalni delegaci z rządu w Warszawie i CP. Wydajność wzrosła, ale tylko pod bezpośrednim naciskiem wywieranym przez rząd w Warszawie. Zanim opuściłem Polskę, słyszałem ze wszystkich stron, że po odejściu delegatów warszawskich kopalnie powrócą do strajku włoskiego.