Figura św. Jana Nepomucena

W przyporze gotyckiego kościoła parafialnego Wniebowstąpienia Pana Jezusa w Jaszkotle, za okratowaną i oszkloną wnęką znajduje się drewniana, polichromowana figura przedstawiająca stojącą w delikatnym kontrapoście postać Św. Jana Nepomucena. Rzeźba może pochodzić z końca XVIII lub początku XIX wieku. W 2000 roku została skradziona, po jej odzyskaniu zabezpieczono ją kratą. Święty ubrany w szaty kanonika: sutannę spiętą podwojonymi guzikami, komżę i futrzaną pelerynę. W lewej uniesionej dłoni trzyma ...
W przyporze gotyckiego kościoła parafialnego Wniebowstąpienia Pana Jezusa w Jaszkotle, za okratowaną i oszkloną wnęką znajduje się drewniana, polichromowana figura przedstawiająca stojącą w delikatnym kontrapoście postać Św. Jana Nepomucena. Rzeźba może pochodzić z końca XVIII lub początku XIX wieku. W 2000 roku została skradziona, po jej odzyskaniu zabezpieczono ją kratą. Święty ubrany w szaty kanonika: sutannę spiętą podwojonymi guzikami, komżę i futrzaną pelerynę. W lewej uniesionej dłoni trzyma (chyba wtórny) krucyfiks, natomiast w prawej opuszczonej biret. Wokół głowy nimb z pięciu gwiazd. Figura w dobrym stanie. (J.B. z Kłodzka)

Kolejna figura Nepomucena do kolekcji. Rzeźba z pierwszej połowy ...
    Jaszkotle (niem. Jäschgüttel) Św. Jan Nepomucen w przyporze kościoła ...