Obelisk upamiętniający bitwę nad Kaczawą (obok Brachowa)

Denkstein Schlacht an der Katzbach (bei Brechelshof)

Pomnik znajdujący się przy skrzyżowaniu dróg z Brachowa, Bielowic i Warmątowic objaśniał, iż tędy korpus Yorcka maszerował na pole bitwy. Tekst inskrypcji: Auf diesem Wegen nach Bellwitzhof und Einholz und dem dazwischen liegenden Gelände marschierte das Korps Yorck zur Schlacht vor.
Źródło: G. Humeńczuk, Legnickie pomniki przed II wojna światową, Legnica 2000
Jak podaje A. Niedzielenko w Pamięć o bitwie nad Kaczawą, Szkice Legnickie t. XVI, Legnica-Wrocław 1994: ,, Brachów i najbliższe okolice ...
Jak podaje A. Niedzielenko w Pamięć o bitwie nad Kaczawą, Szkice Legnickie t. XVI, Legnica-Wrocław 1994: ,, Brachów i najbliższe okolice zostały tak przeobrażone w wyniku budowy zbiornika Słup, że zlokalizowanie tego ostatniego obelisku, znanego autorowi jedynie z fotografii, jest dziś niemożliwe’’.

Pomnik znajdował się niegdyś obok skrzyżowania dróg Brachów/Bielowice/ Warmątowice. Najprawdopodobniej nie zachował się.
(K.K.)

Pomnik - obelisk przed wojną