2017 - 2019 Budowa obwodnicy południowej (etap II)

Mówi się o niej od 15 lat. Będzie miała 5,3 km, a koszt jej budowy to 52 mln zł. Obwodnicą Maciejowej pojedziemy już w I kwartale 2019 r. W ratuszu 21 września 2017 r. została podpisana umowa między władzami Jeleniej Góry i firmą Budimex o budowie obwodnicy Maciejowej. Koszt inwestycji oszacowano na 52 mln zł. Ze strony miasta umowę podpisał prezydent Marcin Zawiła, ze strony firmy BUDIMEX – Krzysztof Sokołowski, dyrektor Rejonu.

Obwodnica początek będzie miała przy węźle Grabarów, a koniec około ...

Obwodnica początek będzie miała przy węźle Grabarów, a koniec około 150 m przed końcem miasta przy granicy z Radomierzem. W ramach budowy nowego połączenia przewidziano dwa ronda, dwa skrzyżowania i kilka dróg technologicznych. Obwodnica będzie się można poruszać z prędkością 70 km/godz. lub 90 km/godz. - kwestia jest konsultowana. Po raz pierwszy obwodnica Maciejowej pojawiła się w planie zagospodarowania przestrzennego w 2002 r. W związku ze zwiększonym ruchem samochodowym, konieczność jej wybudowania z roku na rok wydaje się coraz bardziej paląca. - Dzięki obwodnicy Maciejowej ruch będzie bardziej płynny, mieszkańcy odczują ulgę, a przede wszystkim poprawi się bezpieczeństwo – podsumował Jerzy Łużniak, zastępca prezydenta Jeleniej Góry.
Info.

Przebieg południowej obwodnicy Jeleniej Góry - Etap II - Obwodnica ...