Nowa zajezdnia tramwajowa (al. Architektów / ul. Szczecińska)

W budowie

Nowa zajezdnia tramwajowa we Wrocławiu ma powstać w pobliżu al. Architektów i ul. Szczecińskiej na działce o powierzchni 16 ha, w pobliżu Autostradowej Obwodnicy Wrocławia i linii kolejowej do Legnicy, Powstaną tutaj hale obsługi i napraw tramwajów, lakiernia, myjnia, portiernia, budynek administracyjny oraz parking. Zajezdnia na Żernikach docelowo pomieści 150 tramwajów, dzięki czemu będzie największą we Wrocławiu. Obecne zajezdnie przy ul. Kamiennej, Powstańców Śląskich i Słowiańskiej mogą pomieścić ...
Nowa zajezdnia tramwajowa we Wrocławiu ma powstać w pobliżu al. Architektów i ul. Szczecińskiej na działce o powierzchni 16 ha, w pobliżu Autostradowej Obwodnicy Wrocławia i linii kolejowej do Legnicy, Powstaną tutaj hale obsługi i napraw tramwajów, lakiernia, myjnia, portiernia, budynek administracyjny oraz parking. Zajezdnia na Żernikach docelowo pomieści 150 tramwajów, dzięki czemu będzie największą we Wrocławiu. Obecne zajezdnie przy ul. Kamiennej, Powstańców Śląskich i Słowiańskiej mogą pomieścić łącznie 225 tramwajów.

Pierwszy etap inwestycji ma być gotowy w 2021 roku. W zajezdni znajdzie się wtedy miejsce dla 50 tramwajów.

Tramwaje będą dojeżdżać do nowej zajezdni od ul. Kosmonautów, następnie nową linią wzdłuż alei Architektów i ul. Białogardzkiej.

Plan sytuacyjny projektowanej nowej zajezdni tramwajowej przy ...
    Lokalizacja projektowanej nowej zajezdni tramwajowej przy al. ...