Formacje skalne

Stolová hora Ostaš (CZ)

Wostasch, Ostasch, Góra stołowa Ostasz

Wzniesienie (700 m n.p.m.) o charakterystycznym stołowym kształcie, z wyraźną płaską częścią szczytową, jest jednym z wyższych wzniesień czeskiej części Gór Stołowych. Góra stanowi obszar rezerwatu przyrody Ostaš. Część szczytowa położone jest na niewielkiej wierzchowinie stołowej, którą tworzą dwie olbrzymie płyty skalne, zbudowane z górnokredowych piaskowców ciosowych, która we wszystkich kierunkach opada 40-metrowymi pionowymi skalnymi ścianami, które w niższych partiach przechodzą w strome zbocza, ...
Wzniesienie (700 m n.p.m.) o charakterystycznym stołowym kształcie, z wyraźną płaską częścią szczytową, jest jednym z wyższych wzniesień czeskiej części Gór Stołowych. Góra stanowi obszar rezerwatu przyrody Ostaš. Część szczytowa położone jest na niewielkiej wierzchowinie stołowej, którą tworzą dwie olbrzymie płyty skalne, zbudowane z górnokredowych piaskowców ciosowych, która we wszystkich kierunkach opada 40-metrowymi pionowymi skalnymi ścianami, które w niższych partiach przechodzą w strome zbocza, porośnięte lasem regla dolnego.
Na wierzchołku płyty górnej położona jest Frydlantska Skała z punktem widokowym, a na skraju płyty platforma widokowa. Piaskowcowa powierzchnia szczytu jest zwietrzała, popękana i poprzecinane wieloma szczelinami, a między dwoma płytami skalnymi na wierzchowinie znajdują się dwa labirynty skalne. Na wschodnim zboczu wyższej płyty, znajduje się labirynt górny, z szeregiem osobliwych utworów skalnych, a na niższej, północno-wschodniej płycie znajduje się labirynt dolny, oraz większe ugrupowanie skalne zwane Koci Gród, z pomnikiem przyrody Kocie Skały i Jaskinią Braci Czeskich. Mimo niewielkiej wysokości bezwzględnej, wzniesienie widoczne jest z daleka jako odosobniony masyw skalny.

Góra stołowa Ostasz