Kaplica Matki Bożej Śnieżnej

Chata Hvězda

Hvězda (674 m n.p.m.)

Stern, Gwiazda, Policka Góra

Wzniesienie położone w granicach czeskiego parku narodowego (Chráněna krajinná oblast Broumovsko – CHKO Broumovsko), w środkowo-wschodniej części Broumowskich Ścian, stanowiących czeską część Gór Stołowych, około 12,0 km na północny-zachód od Radkowa.
Wzniesienie o charakterystycznym kształcie i zboczach przechodzących w pionowe ściany z wyraźną płaską częścią szczytową jest jednym z wyższych i najbardziej atrakcyjnym wzniesieniem Broumowskich Ścian. Położone jest na wierzchowinie szczytowej, zbudowanej ...
Wzniesienie o charakterystycznym kształcie i zboczach przechodzących w pionowe ściany z wyraźną płaską częścią szczytową jest jednym z wyższych i najbardziej atrakcyjnym wzniesieniem Broumowskich Ścian. Położone jest na wierzchowinie szczytowej, zbudowanej z górnokredowych piaskowców ciosowych, które opadają ku północnemu wschodowi wielometrowej wysokości ścianami, a w niższych partiach przechodzą w strome zbocza, porośnięte lasem regla dolnego. Zbocza południowe są łagodne, pocięte wąwozami.

Góra Hvezda
    Góra Hvezda