Pompownia wody

Wieża ciśnień - miejska

Miejskie Wodociągi i Kanalizacja

Turnhalle, Szkolna sala gimnastyczna

Budynek biurowy zajmuje dawną halę sportową (Turnhalle) przy obecnej ul. Filtrowej. Była to m.in. sala gimnastyczna dla uczniów. Zajęcia z wychowania fizycznego odbywały się tu do końca lat 60. dwudziestego wieku. W roku 1945 gimnazjum wraz z tą salą gimnastyczną przejął dr Wojciech Czerwiński, dyrektor szkoły.[1]
Murowany z czerwonej cegły ceramicznej, obecnie otynkowany. Założony na planie prostokąta, dwukondygnacyjny. Dach dwuspadowy, kryty papą, okna współczesne. Oś trzecia nieznacznie zryzalitowana, ...
Murowany z czerwonej cegły ceramicznej, obecnie otynkowany. Założony na planie prostokąta, dwukondygnacyjny. Dach dwuspadowy, kryty papą, okna współczesne. Oś trzecia nieznacznie zryzalitowana, zwieńczona w połaci dachu trójkątnym szczytem. Elewacja artykułowana pierwotnie ceglanymi lizenami umieszczonymi w narożach i osiach międzyokiennych.
Opis: [1]; Urząd Miasta Kędzierzyn-Koźle [2].

Sala gimnastyczna w Koźlu (Turnhalle), obecnie siedziba dyrekcji ...