Die Thermen von Landeck

Bannerth Florian

Florian Bannerth (ur. 4 V 1807 w Rauden, zm. 30 VI 1861 w Lądku), królewski radca zdrowia, na stale w Lądku od października 1834 r., lekarz zdrojowy w latach 1838-61, autor trzech książek o uzdrowisku. Przy nim nastąpił nagły rozkwit uzdrowiska, przebudowano i unowocześniono zakłady kąpielowe, zbudowano zakład "Kamienny", ujęto źródła "Łąkowe" i "Marianny", wybudowano kolumnadę w parku i rozbudowano promenady w lasach. Dzięki jego osobistym działaniom wprowadzono nowe metody lecznicze - kąpiele borowinowe, ...
Florian Bannerth (ur. 4 V 1807 w Rauden, zm. 30 VI 1861 w Lądku), królewski radca zdrowia, na stale w Lądku od października 1834 r., lekarz zdrojowy w latach 1838-61, autor trzech książek o uzdrowisku. Przy nim nastąpił nagły rozkwit uzdrowiska, przebudowano i unowocześniono zakłady kąpielowe, zbudowano zakład "Kamienny", ujęto źródła "Łąkowe" i "Marianny", wybudowano kolumnadę w parku i rozbudowano promenady w lasach. Dzięki jego osobistym działaniom wprowadzono nowe metody lecznicze - kąpiele borowinowe, picie mleka oraz - po wybudowaniu specjalnej altany - inhalacje. Za Ciężkowskim.

Praca typowo lekarska Floriana Bannertha, lądeckiego medyka.