Dom nr 5

Początkiem lata 2018 roku wyprowadził się ostatni lokator z tego domku, prawdopodobnie dlatego że znajdował się na teren zakładu, (Skalimexs) kamieniołomu. Domek prawdopodobnie zajmowała jedna rodzina. Na parterze od wschodu znajdowała się kuchnia i łazienka a po przeciwnej stronie korytarza i klatki schodowej od południa duży pokój a od północy dwie sypialnie. Na piętrze dwa normalne pokoiki o wysokości około 210 cm. i dwa zagospodarowane podłużne pomieszczenia gospodarcze ze skosami. Dom był wyposażony ...
Początkiem lata 2018 roku wyprowadził się ostatni lokator z tego domku, prawdopodobnie dlatego że znajdował się na teren zakładu, (Skalimexs) kamieniołomu. Domek prawdopodobnie zajmowała jedna rodzina. Na parterze od wschodu znajdowała się kuchnia i łazienka a po przeciwnej stronie korytarza i klatki schodowej od południa duży pokój a od północy dwie sypialnie. Na piętrze dwa normalne pokoiki o wysokości około 210 cm. i dwa zagospodarowane podłużne pomieszczenia gospodarcze ze skosami. Dom był wyposażony w delikatną instalację c.o. Większość ścian i sufitów była była starannie wykonana z płyt gipsowych. Okna w większości z PCV. Z przyległego terenu roztaczał się piękny widok na Ślężę. Teren wokół domu był starannie zagospodarowany. Od zachodu były pomieszczenia gospodarcze a od wschodu rekreacyjne. Około 25 metrów od domu na wschód znajdowała się altanka piętrowa z piwnicą i tarasem, która mogła służyć jako pokój gościnny. Obecnie trwa degradacja tego obiektu, który na pewno w niedługim czasie stanie się ruiną. 3 grudnia 2018 nieznani sprawcy podjęli próbę podpalenia ale zawilgocenie i szybka akcja strażaków uratowała ruinę. 5 grudnia podpalacze podpalili skutecznie i spaleniu uległ dach i również część parteru. /Krzysztof Bach 2018/

Dom nr 5 .
    Dom przed pożarem.