Lisiura (450 m n.p.m.)

Fuchsberg, Lisia Góra

Szczyt 450 m.n.p.m. w południowej części Grzbietu Zachodniego, pomiędzy Różańcową i Mężykiem na pd, wsch, a Brzeźnicką Górą na pn.zach. Wyrasta rozległą kulminacją nad Zakolem Nysy Kłodzkiej w najpiękniejszym fragmencie Przełomu Bardzkiego. Rzeka podcina jego południowe zbocze, tworząc najokazalszy w Górach Bardzkich mur skalny. Wyżej prawie płaskie zbocze Lisiury trawersuje Gołębia Droga. Cały masyw Lisiury zbudowany jest z dewońskich i dolnokarbońskich szarogłazów , łupków i zlepieńców. Na wschód ...
Szczyt 450 m.n.p.m. w południowej części Grzbietu Zachodniego, pomiędzy Różańcową i Mężykiem na pd, wsch, a Brzeźnicką Górą na pn.zach. Wyrasta rozległą kulminacją nad Zakolem Nysy Kłodzkiej w najpiękniejszym fragmencie Przełomu Bardzkiego. Rzeka podcina jego południowe zbocze, tworząc najokazalszy w Górach Bardzkich mur skalny. Wyżej prawie płaskie zbocze Lisiury trawersuje Gołębia Droga. Cały masyw Lisiury zbudowany jest z dewońskich i dolnokarbońskich szarogłazów , łupków i zlepieńców. Na wschód od szczytu, a na pd. od niższej, bezimiennej kulminacji 400 m. zwanej czasami Lisią Górą, znajdują się pozostałości fortu ziemnego. Wznieśli go prawdopodobnie Austriacy przed wojnami śląskimi, a więc przed 1740 rokiem, ( Słownik Geografii Turystycznej Sudetów Góry Bardzkie p.red, Marka Staffy)

Bardo. Ulica Grunwaldzka widziana z urwiska skalnego na Lisiurze.
    Góry Bardzkie. Lisiura w zakolu Nysy Kłodzkiej, dzielącej Góry ...