Kaplica Matki Boskiej Piekarskiej

Kapelle

W centrum wsi stoi kaplica o bryle dość ciekawie zdobionej, jak na wiejską kaplicę. Kaplica pochodzi z 1900 roku i jest budowlą murowaną, zbudowaną z cegły pełnej, nieotynkowaną, przekrytą dachem dwupołaciowym pokrytym już współczesną dachówką ceramiczną typu "karpiówka". Na styku kalenic, bliżej frontu, osadzono pokrytą blachą ocynkowaną, dość masywną wieżyczkę na sygnaturkę a raczej na większy niż standardowo w tego typu budowlach-dzwon.

Elewacja frontowa należy do najbardziej zdobionych ze wszystkich czterech fasad. Posiada otwór wejściowy zwieńczony półokrągłym łukiem, w którym osadzono jednoskrzydłową stolarkę drzwiową, oszkloną w ok. 3/4 swej powierzchni, podzieloną na sześć pól. Powyżej łuku drzwiowego znajduje się płytka, przeszklona wnęka z mała figurką św. Floriana. Elewacja główna rozczłonkowana została za pomocą elementów zdobniczych zbliżonych do pilastrów bądź lizen. Skrajne krawędzie elewacji głównej zostały zaakcentowane wyżej wymienionymi elementami zakończonymi sterczynami wykonanymi z cegły.

Elewacje boczne posiadają po jednym otworze okiennym, w którym osadzono niewysokie, już współczesne okienka. Otwory okienne w elewacjach bocznych zostały jakby otoczone przez elementy zdobnicze zbliżone wyglądem do lizen, bądź pilastrów. Wewnątrz kaplicy znajduje się obraz Matki Boskiej Piekarskiej, który został przywieziony z Piekar Śląskich w 1925 roku przez dwóch kolejarzy pracujących w Bytomiu ale będącymi mieszkańcami wsi. Obraz wisi w centralnym miejscu kaplicy, w płytkiej bruździe nad ołtarzykiem, na którym stoją figurki świętych. Po lewej stronie wisi obraz z wizerunkiem Boga Ojca, a po prawej krzyż.
Opis zaczerpnięto ze strony polska niezwykła

Osiek. Sklep Pakoscha, kaplica Matki Boskiej Piekarskiej , leśniczówka ...