Trzmielowa Jama

Hummelloch

Powojenna komisja ustalania nazw miejscowości i obiektów fizjograficznych nie ustaliła polskiej nazwy dla dawnego Hummelloch – wyraźnego wgłębienia w urwistym zboczu po zachodniej stronie Skał Puchacza. Spowodowały to wody spływające z górnej części tego płaskowyżu gór Stołowych. Jest to bezimienny ciek wodny, który częściowo kaskadowo spływa po zboczu i zmienia kierunek na południowo-wschodni, gdzie wkrótce łączy się z potokiem Moszczenica, płynącym po wschodniej stronie Białych Skał i Skał Puchacza. ...
Powojenna komisja ustalania nazw miejscowości i obiektów fizjograficznych nie ustaliła polskiej nazwy dla dawnego Hummelloch – wyraźnego wgłębienia w urwistym zboczu po zachodniej stronie Skał Puchacza. Spowodowały to wody spływające z górnej części tego płaskowyżu gór Stołowych. Jest to bezimienny ciek wodny, który częściowo kaskadowo spływa po zboczu i zmienia kierunek na południowo-wschodni, gdzie wkrótce łączy się z potokiem Moszczenica, płynącym po wschodniej stronie Białych Skał i Skał Puchacza. Moszczenica jest lewym dopływem Kamiennego Potoku.
Na aktualnych mapach turystycznych dawne Hummelloch zaznaczone jest jako: Trzmielowa Jama. [Stan]

Zamarznięty wodospad koło ośrodka wypoczynkowego Magador.