2015 - Rozbiórka budynku CUPRUM

2015 - 2024 Budowa Cuprum Square

Cuprum Square - biurowiec o powierzchni użytkowej ok. 31 tys. m2 przy pl. Jana Pawła II nr 1-2 we Wrocławiu. Budynek powstanie w miejscu wyburzonego budynku Cuprum

W połowie lat 2000. pojawiła się koncepcja wyburzenia biurowca Cuprum i budowy w tym miejscu nowoczesnego obiektu, w którym oprócz biur na wynajem miała się mieścić również m.in. centrala KGHM. W listopadzie 2008 r. ogłoszono międzynarodowy konkurs na projekt architektoniczny. ...

W połowie lat 2000. pojawiła się koncepcja wyburzenia biurowca Cuprum i budowy w tym miejscu nowoczesnego obiektu, w którym oprócz biur na wynajem miała się mieścić również m.in. centrala KGHM. W listopadzie 2008 r. ogłoszono międzynarodowy konkurs na projekt architektoniczny. Zwycięzce ogłoszono w lutym 2008 r. - została nim wrocławska pracownia ArC2. W 2014 r. ogłoszono kolejny konkurs. Jego wyniku ujawniono rok później - zwyciężył projekt pracowni Medusa Group.

W 2015 r. biurowiec został wyburzony. Firma KGHM deklarowała, że nowy obiekt powstanie w przeciągu 2 lat. Inwestycja jednak nie została zrealizowana. Ostatecznie pod koniec 1 kw. 2021 r. nieruchomość została zakupiona przez firmę SKANSKA, która wybuduje w tym miejscu nowoczesny biurowiec.

Plac po wyburzonym budynku Cuprum.
    Po budynku CUPRUM pozostał tylko pusty plac.
    Pusty plac po budynku Cumprum.
    Pusty teren po biurowcu CUPRUM .Zdjęcie zrobione wcześniej z podobnego ...
    Plac po "Cuprum". Widok od ul.Podwale.
    Nowy właściciel Skanska zaczął od postawienia nowego ogrodzenia.
    Działka budowlana po Cuprum.
    Zapomniana tabliczka po Cuprum.
    komentarze: 0
    Przyszła budowa. Widok z przystanku pl. Jana Pawła II.https://polska-org.pl/6628057,foto.html?idEntity=6802955
    Budowa sieci ciepłowniczej na działce Cuprum Squere.
    Budowa sieci ciepłowniczej na działce Cuprum Squere. widok od ...