Górnik sztygar

Górnik sztygar - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed okazie geologicznym na terenie Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. A. Silesiusa przy ul. Zamkowej. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Siedziba Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Wałbrzychu powstała na początku XVII w. w stylu renesansowym jako Pałac Czettritzów ...
Górnik sztygar - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed okazie geologicznym na terenie Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. A. Silesiusa przy ul. Zamkowej. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Siedziba Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Wałbrzychu powstała na początku XVII w. w stylu renesansowym jako Pałac Czettritzów – właścicieli miasta do 1738 r. W okresie 250 lat ich władania miastem wydobywano prężnie węgiel kamienny, zaś w okresie powojennym w Pałacu mieścił się m.in. Dolnośląskie Zjednoczenie Przemysłu Węglowego. Do tej ostatniej funkcji nawiązuje figura sztygara z charakterystyczną laską sztygarską. Sztygar był bezpośrednim przełożonym grup pracujących pod ziemią górników, zajmował się dozorem technicznym oraz częściowo administracyjnym." (cytat ze strony starakopalnia.pl).
Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Figurka wykonana z porcelany górnik sztygar na tle skrzemieniałego ...