Górnicy dołowi

Górnicy dołowi - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Centrum Obsługi Zwiedzających na terenie Starej Kopalni. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tę figurę następująco: "Dzisiejsza Stara Kopalnia funkcjonowała od XVIII w. jako kopalnia Fuchs, po wojnie przez najdłuższy okres czasu jako kopalnia Thorez, zaś w momencie zamknięcia w roku 1996 nosiła ...
Górnicy dołowi - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Centrum Obsługi Zwiedzających na terenie Starej Kopalni. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tę figurę następująco: "Dzisiejsza Stara Kopalnia funkcjonowała od XVIII w. jako kopalnia Fuchs, po wojnie przez najdłuższy okres czasu jako kopalnia Thorez, zaś w momencie zamknięcia w roku 1996 nosiła imię Julia. W czasach największego wydobycia po II wojnie światowej w całym sektorze górniczym w Wałbrzychu pracowało nawet 30 000 osób, w tym kilka tysięcy pod ziemią, bezpośrednio przy wydobyciu węgla. Figurka na terenie Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia stanowi bezpośrednie nawiązanie do górnika dołowego, pracującego na przodku, czyli na końcu wyrobiska, skąd pozyskiwano węgiel. Dwóch górników stawia obudowę górniczą, która zabezpieczała korytarz oraz miejsce wydobycia." (cytat ze strony starakopalnia.pl)
Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Figurki wykonane z porcelany górników dołowych przed budynkiem ...