Górnik w galowym mundurze

Górnik w galowym mundurze - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Muzeum Porcelany w Wałbrzychu. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Dzisiejsze Muzeum Porcelany w czasach wydobywania węgla w Wałbrzychu działało jako Muzeum Miejskie. To tu gromadzone były pierwsze zabytki górnictwa, pamiątki związane z wydobywaniem węgla ...
Górnik w galowym mundurze - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Muzeum Porcelany w Wałbrzychu. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Dzisiejsze Muzeum Porcelany w czasach wydobywania węgla w Wałbrzychu działało jako Muzeum Miejskie. To tu gromadzone były pierwsze zabytki górnictwa, pamiątki związane z wydobywaniem węgla oraz bogata ikonografia. Górnik zlokalizowany przy Muzeum Porcelany ma na sobie mundur galowy. Górnicy zakładali je jedynie na uroczystości, szczególnie z okazji Barbórki - święta ich patronki - św. Barbary, które przypada na 4 grudnia." (cytat ze strony starakopalnia.pl)
Opis: Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Porcelanowa figurka górnika przed wejściem do muzeum.