Górnicy dyspozytorzy

Górnicy dyspozytorzy - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Urzędem Miejskim w Wałbrzychu. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Tak jak Prezydent miastem - tak dyspozytor zarządzał ruchem na kopalni. Dyspozytornia była sercem kopalni - centrum dowodzenia ruchu pod ziemią, centrum informacji na temat sprzętu, wentylacji ...
Górnicy dyspozytorzy - to figura wykonana z porcelany niskotopliwej ustawiona przed Urzędem Miejskim w Wałbrzychu. Jest to jedna z wielu figur ustawionych w różnych punktach Wałbrzycha. Figury mają w założeniu nawiązywać do historii i górniczej tradycji miasta. Pomysłodawca opisuje tego górnika następująco: "Tak jak Prezydent miastem - tak dyspozytor zarządzał ruchem na kopalni. Dyspozytornia była sercem kopalni - centrum dowodzenia ruchu pod ziemią, centrum informacji na temat sprzętu, wentylacji i ewentualnej obecności zagrożenia gazowego w kopalni - było to miejsce, w którym gromadzono wszelkie potrzebne do prowadzenia pracy podziemnej dane, część z nich była sczytywana z przyrządów. Dyspozytor widział ilu pracowników w jakich obszarach się znajduje, miał z nimi łączność i w przypadku zagrożeń natychmiast reagował informując odpowiednie służby." (cytat ze strony starakopalnia.pl)
Opis: Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Porcelanowe figurki górników przed wejściem do ratusza.